מה הפתרונות הזמינים עבור מי שחיים מעבר לים אך מתמודדים עם חובות בישראל? האם הליכי פשיטת רגל אפשריים במקרים אלה? האם ניתן למחוק חובות מחו״ל באמצעות הסדר חובות? על שאלות מורכבות אלה (אשר הפכו למורכבות אף יותר על רקע משבר הקורונה והקושי להגיע לישראל לצורך כך) תסביר להלן עורכת דין מומחית לדיני פשיטת רגל ממשרדנו.
עורכי הדין ממשרד דקר, פקס, לוי, רוזנברג, בירושלים ובתל אביב, מתמחים בדיני חדלות פירעון ובהסדרי חוב. למשרד ניסיון רב בגיבוש הסדר חובות לחייבים בארץ ובחו״ל, בין במסגרת הליכי חדלות פירעון ובין באמצעות משא ומתן ישיר מול בעלי החוב (הנושים).
חיים בחו״ל ומתמודדים עם חובות בארץ – מה עושים?
מדריך זה נכתב בתחילת שנת 2021 – תקופה קשה ומבלבלת עבור לא מעט ענפי עסקים בארץ ובחו״ל. הסגרים וההנחיות שהוטלו בעקבות משבר הקורונה, גרמו לעסקים רבים לצמצם או אף להפסיק את פעילותם. כך גם היינו עדים לגלים של עליה במספר הבקשות לפשיטת רגל שהוגשו לאחרונה. הליכי פשיטת רגל אכן מהווים פתרון זמין ויעיל עבור מי שחיים בישראל ומעוניינים למחוק את חובותיהם.
משרדנו עוסק גם בתחום ההגירה לישראל, מלבד בדיני פשיטת רגל (חדלות פירעון). בהתאם, אנו מקבלים לאחרונה לא מעט פניות בנוגע לשאלה האם גם מי שאינם גרים בישראל יכולים לפתוח בהליכי פשיטת רגל לשם מחיקת חובותיהם בישראל. התשובה לכך מורכבת, שכן אף שהחוק מאפשר זאת, בפועל מעטים מאוד המקרים בהם הדבר יתאפשר. עם זאת, עדיין קיימות דרכים עבור מי שחיים בחו״ל לפעול ליציאה מחובות שצברו בארץ. להלן נסביר על כך.
מדוע הליכי פשיטת רגל לרוב אינם אפשריים עבור מי שגרים בחו״ל?
לא פעם קורה שיחידים ובעלי עסקים החיים בחו״ל צוברים חובות בישראל. יכולות להיות לכך סיבות שונות: חובות מן העבר; עסקים שמנוהלים בישראל ונקלעו למשבר; חובות לרשויות השונות או הבנקים; חובות שנפסקו בבית המשפט; וכיו״ב. בימי שגרה, ניתן תאורטית להגיע לישראל לשם הסדרת החובות. ואולם, בימים אלה מדובר במשימה מורכבת מאוד. זאת, בין היתר, על רקע איסור יציאה ממדינות שונות או כניסה לישראל.
חוק חדלות פירעון, המסדיר הליכי פשיטת רגל ליחידים ולבעלי עסקים, קובע כי הליכי פשיטת רגל פתוחים בפני מי שמרכז חייהם בסמוך למועד הבקשה לפתיחת הליכים הוא בישראל. מלבד זאת, החוק קובע כי ניתן לבקש הליכי פשיטת רגל כאשר יש בבעלות החייבים נכסים בישראל או שהם מנהלים עסקים בישראל.
ואולם, הנחיות הממונה על הליכי חדלות פירעון בנושא קובעות כי יש לשקול במקרים אלה את התועלת שתצמח מניהול ההליכים מחוץ למדינה. ניהול הליכים מחוץ לישראל כרוך בהשקעת משאבים אדירים לצורך מעקב אחר עמידה בתשלומים השוטפים לנושים במסגרת ההליכים, פעילות בהתאם להגבלות וכד׳. כל אלה הופכים את ניהול ההליכים מחוץ לישראל למורכבים ליישום ולרוב יובילו לדחיית הבקשה לניהולם.
הפתרון במקרים אלה – הסדר חובות
מי שגרים מחוץ לישראל ומעוניינים לפעול למחיקת חובותיהם בארץ, יכולים לנסות להגיע להסדר מול הנושים (בנקים, רשויות המדינה, ספקים וכו׳). לשם כך, יש צורך בניהול משא ומתן והגעה להסכמות לעניין פריסת התשלומים וגובה ההחזרים. במידה ויש יותר מנושה אחד, יש לפעול להסדר חובות מול כל אחד מהנושים. ככל שקיימת התנגדות מצד מי מהנושים, החוק מאפשר לפנות לבית המשפט ולבקש את אישור ההסדר. הסברנו בהרחבה על הסדרי חובות במדריך נוסף שהתפרסם באתר משרדנו.
מדובר בפתרון העיקרי לטיפול בחובות שנצברו בישראל עבור מי שחיים בחו״ל. עם זאת, מומלץ להסתייע בעורך דין בעל ניסיון בניהול מו״מ ואישור הסדר חובות (אשר ככלל ניתן לבצע באמצעות ייפוי כוח וללא צורך בהגעת החייבים), ולהימנע מלפעול בלי היכרות עם החוק בנושא. פעולות חד צדדיות בניגוד לחוק עלולות להוביל לביטול הסדר החובות ואף להטלת סנקציות משפטיות שונות.
מדוע חשוב לפעול לטיפול בחובות בישראל ולא לחכות?
עלולות להיות השלכות משפטיות קשות להימנעות מטיפול בחובות בישראל. קיימת סמכות להטיל הגבלות שונות על חייבים, כגון עיקולים על חשבונות ונכסים בבעלותם בישראל. הדבר אף עשוי להוביל לעיכוב יציאה מהארץ עם הגעתם לישראל. כל זאת כאשר החובות ממשיכים להצטבר ולהיערם. לכן, חשוב מאוד לפעול על מנת להסדיר חובות בשלב מוקדם ככל הניתן, גם כאשר חיים מחוץ לישראל.
צרו קשר עם עורכת דין מומחית לפשיטת רגל וחדלות פירעון
משרדדקר, פקס, לוי, רוזנברג זמין עבורכם לכל עניין פרטני בנושא חדלות פירעון או הסדר חובות מחו״ל. נשמח לסייע לכם עם ייעוץ כיצד למצוא את המסלול הנכון ביותר עבורכם ליציאה מהחובות. משרדנו מתמחה בייצוג במו״מ להסדר חובות ובבקשות לאישורן, עבור חייבים בארץ ובחו״ל. תוכלו ליצור עמנו קשר באמצעות הטלפון או כתובת המייל המופיעים מטה.