פטור מחובות בפשיטת רגל (חדלות פירעון) ניתן עם סיום ההליכים, ומכונה ״הפטר״. עד לא מזמן, חייבים נאלצו להמתין זמן רב לקבלת הפטור, לעתים אף שנים רבות. כיום ניתן לקבל את הפטור מהר מבעבר. במאמר זה נסביר כיצד משיגים פטור מחובות בפשיטת רגל ומגיעים לשיקום כלכלי.
עורכי הדין ממשרד כהן, דקר, פקס, ברוש, בירושלים ובתל אביב, מתמחים במתן סיוע משפטי בהליכי פשיטת רגל (חדלות פירעון). עורכי הדין מהמשרד מנוסים מאוד בייצוג לקוחות בענייני חדלות פירעון ושיקום כלכלי בפני כל הערכאות, במטרה לסייע בידם לקבל פטור מחובותיהם.
פטור מחובות – האור בקצה המנהרה
כל חייב המנהל הליכי פשיטת רגל עושה זאת במטרה לצאת מהחובות ולהשתקם כלכלית. ניהול ההליכים נעשה מתוך שאיפה של החייבים לקבל פטור מהיר מחובותיהם. ואולם, חשוב להיכנס להליכים מתוך הבנה כי הם עלולים לקחת זמן ממושך ודורשים שיתוף פעולה מלא. מנגד יש לזכור כי המאמצים משתלמים ובסוף הדרך ניתן יהיה לקבל פטור מהחובות ולצאת לדרך חדשה.
לצד שיקום כלכלי של החייבים, מטרה נוספת של הליכי פשיטת הרגל הינה להביא להחזר מירבי של החובות לבעלי החוב (הנושים). בהתאם, תוך כדי הליכי פשיטת הרגל, משלמים החייבים סכומי כסף מדי תקופה. הסכומים נצברים בקופה, ונועדו לעבור אל הנושים בסוף ההליך, במסגרת הסדר עמם.
קיצור משך ההליכים והזמן לקבלת פטור מחובות בפשיטת רגל
בעבר, הליכי פשיטת רגל התנהלו לעתים שנים ארוכות, עד שבית המשפט השתכנע כי אכן שולמו החובות בסכום המקסימלי האפשרי. הזמן הרב של ניהול הליכים בבית משפט הקשה מאוד על חייבים להמשיך בשגרת חייהם. בשנת 2018 החוק שונה באופן המאפשר כיום לסיים את ההליך ולקבל פטור מחובות בפשיטת רגל באופן מהיר יותר. קיימים שני מסלולים לקבלת פטור מחובות.
מסלול 1 – פטור על תנאי
חוק חדלות פירעון הפך את הליכי פשיטת הרגל לקצרים ויעילים יותר מבעבר. בעבר הליך פשיטת הרגל התנהל בצורה ממושכת מול בית המשפט. במהלכו, חייבים שילמו סכומי כסף תקופתיים לצורך החזר חובותיהם, עד שבסוף ההליך קיבלו צו הפטר, שפטר אותם מחובותיהם. כדי למנוע ניהול הליך משפטי במשך שנים רבות, הוחלט כי במקום זאת ההליכים יסתיימו מוקדם יותר, תוך קביעת תנאים שאם החייבים יעמדו בהם, יינתן הפטור.
בסיום ההליכים כיום, לאחר זמן ממוצע של כשנתיים, ניתן צו שיקום כלכלי. הצו למעשה מסיים את ההליכים המשפטיים נגד החייבים, עוד לפני שסיימו לשלם את החובות במלואם. בצו נקבע כי החייבים ימשיכו לשלם את החובות ויתבקשו לעמוד בתנאים נוספים, לתקופה של כ-3 שנים, בדרך כלל. עמידה בתנאי הצו תביא לקבלת פטור מתשלומים נוספים של החובות אשר בגינם התנהלו ההליכים.
לעומת זאת, אי שיתוף פעולה עם הצו עלול להוביל לביטולו. בעקבות זאת, עשויות להיות מוטלות על החייבים סנקציות שונות, כגון הארכת התקופה של תשלומי החובות. לכן חשוב מאוד לפעול על פי תנאי הצו, ולא לבצע פעולות חד צדדיות. במקרה הצורך, ניתן לבקש את שינוי התנאים, ומומלץ להסתייע לשם כך בעורך דין מומחה בדיני פשיטת רגל.
מסלול 2 – פטור מיידי מחובות
במקרים מסוימים ניתן אף לקבל פטור מיידי מחובות, המכונה ״הפטר לאלתר.״ מדובר במקרים בהם כושר ההשתכרות של החייבים נמוך מצרכי המחיה הבסיסיים שלהם. הפטור אינו ניתן באופן אוטומטי, וכפוף לשיקול דעת של הגורם המכריע בתיק (בית המשפט או רשם ההוצאה לפועל). חשוב לדעת כי למרות הפטור, עשוי להיקבע כי נכסים וכספים שיקבלו החייבים בהמשך, יועברו לנושים לאורך תקופה מסוימת.
חובות שלא ניתן לקבל פטור בגינם
לא מכל חוב ניתן לקבל פטור. ישנם סוגי חובות אשר לא יינתן פטור בגינם, כגון חובות מזונות או חובות שהוטלו מכוח פסק דין. כך גם לגבי חובות בגין קנסות או חובות שנוצרו כתוצאה מפעילות לא חוקית.
צרו קשר עם עורכת דין מומחית לדיני פשיטת רגל
עורכי הדין ממשרד כהן, דקר, פקס, ברוש זמינים עבורכם לכל שאלה או צורך בייעוץ בנושא פטור מחובות בפשיטת רגל. אנו מעניקים ללקוחותינו סיוע משפטי מקצועי ומקיף, כדי שיוכלו לצאת מהחובות ולפתוח דף חדש. ניתן ליצור עמנו קשר באמצעות הטלפון או כתובת המייל המופיעים מטה.