גביית חוב בגין צ׳ק חוזר – מידע משפטי 

על אף שהתופעה של צ׳קים חוזרים מוכרת לכולנו, דומה כי לא ניתן לומר זאת על הדרכים לגבייתם. מתי ניתן לגבות צ׳ק? כיצד עובד אופן הגבייה? באיזה מסלול גבייה כדאי לבחור? במאמר זה תוכלו למצוא הסבר מורחב לגבי שאלות אלה, אשר עקב התפרצות משבר נגיף קורונה, וההשפעות השליליות על המשק בישראל, צפויות להעסיק רבים מאיתנו, למרבה הצער, בעתיד הנראה לעין.

משרד עורכי הדין דקר, פקס, לוי, רוזנברג, בירושלים ובפתח תקווה, מתמחה בדיני פשיטת רגל והליכי גבייה, ומספק ללקוחותיו מענה וליווי משפטיים מקיפים גם בעת הזו. המשרד מייצג את לקוחותיו, בין היתר, בענייני גבייה והמחאות, לרבות בהליכי הוצאה לפועל.

צ׳קים חוזרים הם תופעה נפוצה, שעתידה להפוך נפוצה אף יותר

תרחיש האימים הבא ודאי אינו זר לכם: אתם מפקידים בחשבון הבנק צ׳ק שקיבלתם, והבנק מודיע בתשובה כי הצ׳ק חזר. לא מדובר בתרחיש דמיוני שמקורו בסרטים או בסדרות טלוויזיה. זהו מצב המוכר לנו מחיי היומיום. בישראל נעשה שימוש נרחב בצ׳קים כאמצעי תשלום. כולנו, ובייחוד העצמאים שבינינו, מכירים את המונח ״שוטף פלוס 30, 60 או אפילו 90.״ במקרים רבים, ובמיוחד כשמדובר בסכומים גדולים, נוח יותר לבצע תשלומים באמצעות צ׳קים דחויים. לעומת זאת, התחושה לגלות כי הצ׳ק שציפיתם לממש חזר, היא הכל מלבד נוחה. 

למרבה הצער, התופעה של צ׳קים חוזרים צפויה להפוך לנפוצה אף יותר. בנק ישראל פרסם בתחילת חודש אפריל 2020 כי בעוד שבימי שגרה כ-2.5% מהצ׳קים בישראל חוזרים, משבר הקורונה העלה את הכמות ל-6%. כלומר, גידול של 140% במספר הצ׳קים החוזרים, כעבור חודש בלבד מפרוץ המשבר. מדובר בבשורות רעות מאוד, לאור השימוש הנרחב בצ׳קים כאמור. לכן כה חשוב וקריטי להכיר את הכלים המשפטיים העומדים לרשותכם במקרים אלה.

מה עושים כאשר צ׳ק שקיבלתם חזר?

חשוב לדעת כי קיימות סיבות שונות לכך שצ׳ק חזר, והדבר אינו נובע בהכרח מהיעדר כיסוי. למשל, ישנן תקלות שונות שיובילו לכך שהבנק יסרב לקבל את הצ׳ק. תאריך שגוי, טעות בשם המוטב או היעדר חתימה הן תקלות טכניות נפוצות. תקלה אפשרית נוספת היא מינוס זמני בחשבון הבנק של נותן הצ׳ק. תקלות מעין אלה עשויות להיפתר באמצעות פניה ובדיקה ישירות מול נותן הצ׳ק, ככל שהדבר אפשרי.

במקרים שבהם מתברר כי הצ׳ק לא כובד משום שהחשבון של נותן הצ׳ק מוגבל, או שניתנה מצד נותן הצ׳ק הודעת ביטול, תידרשו לשקול את צעדיכם ולבחור אסטרטגיית פעולה שבעזרתה ניתן לקבל את סכום הכסף שהצ׳ק ניתן בגינו. בנקודה זו חשוב לציין עובדה שרבים אינם מודעים אליה: צ׳ק ניתן לביצוע כמו פסק דין של בית משפט. כך קובע חוק ההוצאה לפועל. משמעות הדבר היא שככלל, מי שמחזיק בצ׳ק שניתן לו כדין, כבר זכאי לקבלת סכום השווי של הצ׳ק, מבלי הצורך לנהל הליך להוכחת הזכאות. 

גביית חוב צ׳ק חוזר

חשוב לשקול צעדים היטב – דרכים לבצע גבייה של שיק חוזר

בהתאם לאמור לעיל, גביית חוב בגין צ׳ק חוזר יכולה להתבצע באמצעות לשכות ההוצאה לפועל או באמצעות הגשת תביעה לבית משפט. בשני המקרים קיימים מסלולים מקוצרים שנועדו לייעל את ההליכים ולהקל על מקבלי הצ׳קים החוזרים לתבוע את כספם. כך, לדוגמה, קיים המסלול של תביעה בסדר דין מקוצר בבית משפט, או המסלול של בקשה לביצוע שטר בלשכת ההוצאה לפועל. 

הבחירה בערכאה אליה פונים, כמו גם המסלול באמצעותו תובעים, תלויה מאוד בנסיבות המקרה הקונקרטי. זהות החייבים (יחיד או תאגיד), מצב החשבון שלהם וסכום הצ׳ק הם בין הפרמטרים שחשוב להביא בחשבון. לצדם קיימים גם שיקולים כגון האם לפנות לנותן הצ׳ק באמצעות מכתב התראה, דבר הנהוג במרבית המקרים. מומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה בעל התמחות בתחום הגבייה וההוצאה לפועל, על מנת לקבל החלטה מושכלת, תוך הבאה בחשבון של מכלול נסיבות המקרה.

צרו קשר עם המומחים שלנו להליכי גבייה והוצאה לפועל

במאמר זה קיבצנו עבורכם מידע חשוב על סיבות אפשריות למצבים של אי כיבוד צ׳קים על-ידי הבנק, על האפשרויות המשפטיות העומדות במקרים מעין אלה ועל השיקולים שיש להביא בחשבון במסגרת זאת. אם הנכם זקוקים לסיוע בנושא גביית חוב בגין צ׳ק חוזר, או שיש לכם שאלות נוספות, נשמח לעמוד לשירותכם. במשרד עורכי הדין דקר, פקס, לוי, רוזנברג, תמצאו עורכי ועורכות דין בעלי ניסיון מוכח בתחום ההוצאה לפועל והליכי גבייה, שיסייעו לכם לממש את זכויותיכם בצורה המקצועית והנכונה עבורכם.

גביית חוב צ׳ק חוזר

:03-3724722

        055-9781688

 [email protected]

חזרה למאמרים